Padel

Padel is de laatste jaren één van de snelst groeiende racketsporten. Dit gehele nieuwe concept van een racket/balsport breid zich ontzettend snel uit over Europa. Doordat deze vorm van racketsport zowel op binnen- als buitenbanen te spelen is wordt het vaak ook in de warmere landen als Spanje en Italië buiten beoefend in een padelkooi/baan.

Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) geslagen worden, zonder dat de bal eerst één van de wanden raakt. Het doel is om de tegenstander(s) te beletten de bal terug te slaan. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en nadien één van de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s en meer spelplezier. Dit betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, aangezien de bal steeds kan terugkeren. De sport wordt zowel recreatief als competitief beoefend. Padelspelers zijn over het algemeen lid van een padelclub, die dan is aangesloten bij een padelfederatie.

Materiaal:

De bal:

Padel wordt gespeeld met een bal, gelijkend op die van tennis. Hij mag iets kleiner zijn dan de reguliere tennisbal. Hij moet goed botsen: 135 tot 145 centimeter hoog na een val vanaf 2.54 meter hoogte op een harde ondergrond. De interne druk ligt tamelijk hoog.

Het racket:

Padel wordt meestal gespeeld met een racket van grafiet. Sommige rackets kunnen ook gemaakt zijn van carbon of fiber. Het bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. Het racket heeft een maximale lengte van 45.5 centimeter en een maximale breedte van 24 centimeter. Rackets kunnen variëren in vorm, gewicht en basismateriaal. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van een speler kan men bepalen welk racket iemand het best past. Er zijn 3 basisvormen

  • Diamantvorm: voor gevorderde spelers, de sweet spot zit hoger, wat gemakkelijker is om de bal harder te slaan.
  • Traanvorm: voor medium tot gevorderde spelers, de sweet spot zit ook tamelijk hoog.
  • Rond: voor beginnende spelers, de sweet spot is relatief groot en bevindt zich in het midden. Zo is een racket met deze vorm het gemakkelijkst te gebruiken.

Een sweet spot is de plaats waar een slag of stoot resulteert in een maximale respons voor een bepaalde inspanning. Een bepaalde slag zal resulteren in een grotere impuls als de bal het racket op de sweet spot raakt.

Zoals in tennis en squash speelt gewicht ook een rol. Padelrackets wegen tussen de 365 en 396 gram. De lichtere rackets zijn meer geschikt voor beginners omdat ze beter te hanteren zijn. Een racket is meestal tussen de 36 en 38 millimeter dik. Met een dikker racket kan je de bal harder raken.

Voor al deze materialen en eventuele verdere uitleg over deze snel groeiende en zeer attractieve sport kunt u uiteraard bij ons terecht.